Týždeň v skratke: Amazon investuje 2,75 miliardy dolárov do Startup-u Anthropic

HABERL
28. marca 2024
amazon_anthropic

Na začiatku tohto roka oznámila čínska vláda svoj zámer podporiť iniciatívu, ktorá má za cieľ povzbudiť spotrebiteľov a firmy k výmene tovarov a technologických zariadení. Tento krok je súčasťou širšieho úsilia stimulovať ekonomický rast.

Zisky čínskeho priemyslu opäť rástli

Čínske priemyselné zisky sa na začiatku roka vrátili k rastu, čo je znakom toho, že druhá najväčšia svetová ekonomika je v tomto roku na silnejšom základe. Priemyselné zisky vyskočili o 10,2 % v prvých dvoch mesiacoch roku 2024 v porovnaní s poklesom o 2,3 % za celý rok 2023, uviedol v stredu Národný štatistický úrad.

Čínske štátne spoločnosti vykázali za január a február nárast ziskov o 0,5 %, zatiaľ čo zisky zahraničných spoločností vyskočili o 31,2 %. Súkromné ​​spoločnosti zaznamenali rast o 12,7 %. Zisky v čínskom výrobnom sektore vzrástli v prvých dvoch mesiacoch roka o 17,4 %, zatiaľ čo zisky v sektore verejných služieb vzrástli o 63,1 %. Ťažobný sektor bol hlavnou brzdou celkového rastu, keď klesol o 21,1 % v období od januára do februára. Hlavným prispievateľom k celkovému rastu zisku bola výroba zariadení, ktorá zaznamenala nárast o 28,9 % oproti minulému roku. Vďaka lepšiemu domácemu a zahraničnému dopytu zaznamenal čínsky sektor výroby spotrebného tovaru nárast zisku o 12,9 %.

Oživenie priemyselných ziskov nasleduje po vzostupnom prekvapení v priemyselnej výrobe na začiatku roka. Nové údaje predstavujú prvé pozitívne čítanie priemyselných ziskov od júna 2022 a bolo to najvyššie tempo rastu od decembra 2021. To vysiela „ďalší signál, že skutočne vidíme postupné zotavenie po minuloročnom dosiahnutí „dna“. Výrobcovia by mohli ťažiť z politík, ktorých implementácia sa očakáva v tomto roku.

Čínska vláda začiatkom tohto roka uviedla, že bude podporovať program zameraný na to, aby spotrebitelia a podniky nahradili tovary a zariadenia, ako súčasť úsilia o podporu ekonomiky. Ak bude obnova výroby pokračovať, prispelo by to k dosiahnutiu cieľa hospodárskeho rastu na rok 2024, ale na udržanie dynamiky a oživenia sú stále potrebné ďalšie podporné politiky.

Apple a Baidu ešte nedosiahli dohodu o spolupráci v oblasti AI

Apple Inc doteraz nedosiahol dohodu s Baidu o spolupráci AI. Popreli nedávne mediálne správy, ktoré naznačujú spoluprácu medzi Apple a Baidu na poskytovaní funkcií AI pre nadchádzajúcu čínsku verziu iPhone 16, systémy Mac a iOS 18. Toto odmietnutie je v rozpore s predchádzajúcimi mediálnymi špekuláciami, ktoré tvrdili, že Baidu bude prispievať funkciami AI do produktov Apple, ktoré majú byť uvedené na trh tento rok.

Spoločnosť Apple viedla predbežné rokovania s Baidu o využívaní technológie generatívnej umelej inteligencie čínskej spoločnosti vo svojich zariadeniach v Číne, čo je najnovší príklad snahy výrobcu iPhone rozšíriť svoje schopnosti AI.

Americký technologický gigant skúmal využívanie externých partnerov, aby pomohli urýchliť svoje ambície v oblasti AI. Viedol diskusie so spoločnosťami vrátane Google a OpenAI o využití ich technológie na podporu mobilných funkcií.

V Číne spoločnosť Apple hľadala miestneho poskytovateľa generatívneho modelu AI, hlavne preto, že Čína vyžaduje, aby takéto modely pred uvedením na trh preveril jej regulátor kybernetického priestoru.

Odkedy úrady zaviedli toto pravidlo v auguste, Peking schválil viac ako 40 generatívnych modelov AI, vrátane Ernie Bota od Baidu. Zatiaľ neboli schválené žiadne modely vyrobené zahraničnými vývojármi a nebolo možné určiť, či nejaké zahraničné spoločnosti požiadali vládu o schválenie. Popredné generatívne modely AI vrátane ChatGPT od OpenAI a Gemini od Googlu nie sú v Číne dostupné.

Globálni výrobcovia spotrebnej elektroniky súťažia o uvedenie notebookov a smartfónov s podporou AI a vezú sa na vlne generatívnej AI, aby zvýšili predaj, ktorý sa za posledné dva roky oslabil.

Čína je najväčším zámorským trhom spoločnosti Apple, ale zápasí so silnejúcou konkurenciou domácich konkurentov vrátane spoločnosti Huawei Technologies, na ktorú sa vzťahujú sankcie USA. Podľa Counterpoint Research za prvých šesť týždňov tohto roka klesol predaj iPhonov spoločnosti Apple o 24 %, zatiaľ čo predaj telefónov Huawei vzrástol o 64 %. Medzi ďalšie výzvy, ktorým Apple v Číne čelí, patrí slabšia spotreba v prostredí slabšej ekonomiky a obmedzenia pre štátnych zamestnancov používajúcich telefóny iPhone .

Amazon investuje 2,75 miliardy dolárov do Startup-u Anthropic

Spoločnosť Amazon uviedla, že investovala 2,75 miliardy dolárov do startupu Anthropic s umelou inteligenciou, čo je veľká investícia od technologického giganta, ktorý chce konkurovať Microsoftu, Google a ďalším v pretekoch o najlepšiu firmu v oblasti AI.

Amazon investoval celkovo 4 miliardy dolárov do spoločnosti Anthropic po tom, čo v septembri uskutočnil počiatočnú investíciu do spoločnosti vo výške 1,25 miliardy dolárov. Spoločnosť vtedy uviedla, že môže investovať až 4 miliardy dolárov.

Financovanie predstavuje najväčšiu investíciu Amazonu do inej spoločnosti od založenia online predajcu pred takmer 30 rokmi.

Technologické spoločnosti a investori rizikového kapitálu hádzali peniaze do startupov AI po úspechu ChatGPT od Open AI. Podľa výskumnej spoločnosti PitchBook sa minulý rok investovalo do generatívnych spoločností AI viac ako 29 miliárd dolárov. Microsoft súhlasil  s investíciou 13 miliárd dolárov do OpenAI.

Investície môžu byť tiež celkom lukratívne pre technologické spoločnosti , ktoré začínajú od AI účtovať používanie služieb cloud computingu, ktoré potrebujú na prevádzkovanie svojich produktov. Wall Street Journal koncom minulého roka informoval, že Anthropic sa zaviazal minúť 4 miliardy dolárov na cloudovú platformu Amazonu v priebehu nasledujúcich piatich rokov.

V rámci spolupráce medzi týmito dvoma spoločnosťami Anthropic využíva vlastné čipy Amazonu na vytváranie a nasadzovanie softvéru AI. Amazon pridal technológiu Anthropic do svojich cloudových obchodných ponúk, čo umožňuje spoločnostiam vytvárať vlastné aplikácie AI.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.